SKLOPI

Filmski sklop: Animateka po Animateki 2011

Sobota, 26.3.2011 ob 19.00; BREZPLAČNO

Ponovitev: nedelja 3.4. ob 18.00

Po decembrskem zaključku se bo zmagovalni program predstavil tudi tistim, ki si ga konec lanskega leta niso uspeli ogledati v Ljubljani ali Mariboru. Sklop ApoA je jagodni izbor najboljših filmov tekmovalnega programa Mednarodnega festivala Animateka 2010 po mnenju žirije.

Program:

1. Videoigrica / Videogico, Donato Sansone (Italija), 1’40”
Videoigrica je groteskna zgodba brez smisla. Začne se s pestjo in odrezano glavo …

2. Viliam, Veronika Obertová (Slovaška), 7’19”
Zgodba o Viliamu, ki živi svoje animirano življenje v resničnem svetu. Otročja zabava postane problem, problem postane rešitev. Nobena rešitev pa ni popolna.
(POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE ANIMATEKA 2010)

3. Danny Boy, Marek Skrobecki (Švica, Poljska), 9’54”
Mlad pesnik se zaljubi v na videz pogubljenem svetu.
Mesto čaka, da se drama odvije.
Čas žalosti in podrejanja, čas odločitev.
Obstaja luč, obstaja upanje, za temnimi oblaki našega sveta obstaja svet poezije.


4. Big Bang Big Boom, BLU (Italija), 9’55”
Neznanstven pogled na začetek življenja in evolucijo … In na to, kako bi se vse skupaj lahko končalo.
(NAGRADA OBČINSTVA in POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE ANIMATEKA 2010)

5. Miramare, Michaela Müller (Hrvaška, Švica), 8′
Pogled na življenje na mediteranskih mejah Evrope, kjer se sproščajo turisti, hkrati pa se “ilegalni” priseljenci borijo za priložnost za boljše življenje.
(VELIKA NAGRADA ŽIRIJE ANIMATEKA 2010)

6. Svetilnik / Farat, Velislava Gospodinova (Bolgarija), 4’50’
Film, ki črpa navdih v pesmi Jacquesa Preverta ‘Svetilničar ima preveč rad ptice’, pripoveduje zgodbo o absurdnosti življenja in igri usode, ki je včasih prekruta. To je film o posledicah sprejete odločitve, o ljubezni, trpljenju in smrti.

7. (Ne)strpnost, Leon Vidmar (Slovenija), 3’30”
Kratek animirani film o odnosu med človekom in psom.


8. Kinematograf, Tomek Bagiński (Poljska), 12’10”
Francis je izumitelj. Z izumom hoče spremeniti svet. Nekaj pa je pozabil: sanje je vedno treba predrago plačati. Vse misli usmerja samo vase in v svoje delo ter se prepozno zave, kako resen je položaj.

9. Gibonov otok / Wyspa Gibonow, Małgorzata Bosek (Poljska), 8’40”
Poskus soočanja s težavo v navidezni obliki. Obisk živalskega vrta je priložnost, da se poglobimo v odnose med človekoma, ki sta si blizu. Medsebojne zamere, zlonamerne opazke in vsakdanji nesporazumi se prepletajo z ljubeznijo in odpuščanjem. Zelo subjektiven pogled.

10. Galerija / Galeria, Robert Proch (Poljska), 4’45”
Groteskna komedija o tem, kako prost dan postane delovni dan.
(POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE)

11. Živalsko kraljestvo / Animal kingdom, Nils Hedinger (Švica), 3’42”
Rakun, lisica in medved v predmestnem stanovanju gledajo živalske dokumentarce. Kmalu se lisica začne čudno vesti.

12. Zadnja minuta, Špela Čadež (Slovenija), 1’51”
Kreda lovi senco. Ko jo ujame, ostanejo le sledovi njune igre.

___________________________________________________________

Filmski sklop: Program evropskih študentskih animiranih filmov

Sobota, 9.4.2011, ob 19.00 (80 minut); BREZPLAČNO

Del tekmovalnega programa Mednarodnega festivala Animateka 2010 in izbor za program Animateka po Animateki 2011.

Program:

1. Parada / Parade, Pierre-Emmanuel Lyet (Francija), 8′ ; Junak se osvobodi delovanja svoje bujne domišljije, da bi osvojil žensko svojih sanj.

2. Skuhani / Cooked, Jens Blank (Velika Britanija), 6’50’ ; Film Skuhani pripoveduje zgodbo o nenavadnem ljubezenskem trikotniku, ki se v arktični savni razvije med mrožem, tjulnjem in jastogom.

3. Spodaj / Ispod, Stjepan Milas (Hrvaška), 3’46” ; Kratka zgodba o človeku, ki čaka, medtem pa se spremeni v nekaj nepričakovanega.

4. Peanuts, Tim Romanowsky (Nemčija), 5’05” ; Peanuts je grafična predelava filma Uba Iwerksa iz leta 1929. Liki in elementi se stekajo v nov, razpuščen svet brez pravil.

5. Ritem / Ritmo, Marcos Andavert (Španija), 2’20” ; Čustveni koncept, ki ga vsak človek doživlja drugače, hkrati pa v vsakomur vzbudi naraven odziv, neke vrste energijo, impulz.

6. Kdo bi si mislil? / Kto by pomyślał?, Ewa Borysewicz (Poljska), 10’41’’ ; Neki mož izgine v nejasnih okoliščinah. Kaj se mu je zgodilo? Je imel težave? Kakšno je bilo njegovo življenje? Na ta vprašanja poskušajo odgovoriti ljudje, ki so ga poznali. Bo skrivnost kdaj razrešena?

7. Benigni, Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen, Elli Vuorinen (Finska), 7’49” ; Osamljeni ksilofonist opazi, da mu pod pazduho zahrbtno raste tumor. Ko se trudi, da bi se ga znebil, odkrije, da ima od njega nekaj nenavadnih koristi.

8. The World at Large, Katja Schiendorfer (Švica), 5’26’’ ; Nekateri počnejo to, drugi ono. Nabor ljudi, živali in trenutkov.

9. Vovô, Luiz Lafayette Stockler (Velika Britanija), 2’34” ; Bil je plešast, po glavi pa je imel nekaj starostnih peg.

10. Kino Atrakcija / Kino Attraktio, Pauli Laasonen (Finska), 5’30” ; Animirana pripoved o kinu, zavesti, nasilju in umetnosti.

11. Jezičkanje / Kielitiettyni, Elli Vuorinen (Finska), 4’15” ; Wooden knocks are echoing in a frozen landscape when a lonesome man is searching for a tongueling of his own.

12. peng!, Alex Stoop (Švica), 6’55’’ ; ‘peng!’ pripoveduje zgodbo o možu, ki umre. Smrt se mu prikaže kot pingvin, ki pride, da bi ga odpeljal s sabo. Mož se smrti ne zaveda, zato mu pingvin poskusi s pantomimo ponazoriti, da je mrtev in da mora z njim.

13. Koline / Kolinje, Marko Dješka (Hrvaška), 4’39” ; Mesarja na podeželju zakoljeta pujsa. Ko se ta zbudi v postelji v svoji sobi, ugotovi, da je samo sanjal. Na poti v službo na ulici zagleda mesarja iz sanj, ki mu potem ne da miru.

___________________________________________________________

Filmski sklop: Program eksperimentalnega kratkega animiranega filma

Sobota, 16.4.2011, ob 19.00 (75 minut); BREZPLAČNO

Del tekmovalnega programa Mednarodnega festivala Animateka 2010 in izbor za program Animateka po Animateki 2011.

Program:

1. V zraku / Ohus, Martinus Daane Klemet (Estonija), 8’38’’ ; Skozi steklen strop pade televizor, pritrjen na majhno padalo, in ljudem spremeni življenje. Z malega čarobnega ekrana je v življenje mogoče prenesti skoraj vse, dokler stvari v svoje šape s pomočjo telekomunikacije ne vzame volk in spremeni zakonov gravitacije v nekaj popolnoma drugačnega.

2. Spanec / Schlaf, Claudius Gentinetta, Frank Braun (Švica), 4′ ; S polno sapo proti dokončnemu spancu. Uspavanka z zaprtimi očmi za potopitev v popolno tišino.

3. Nespečnost ne ubija / Nespavanje ne ubija, Marko Meštrović (Hrvaška), 9′ ; Kaj se zgodi, ko sanje prevzamejo nadzor nad resničnostjo?

4. Metropolis, Mirai Mizue (Japonska), 4’45” ; V tehniki z milimetrskim papirjem, ki omejuje gibanje na vse strani, sta prikazana vzpon in zaton spreminjajočega se mesta. Film želi z analognim prikazom gradiva, primernega za računalniško grafiko, med drugim poudariti značilnosti ročne animacije.

5. Pogled / View, Na-Yoon Rhee (Južna Koreja), 5’35” ; Deklica misli, da jo je mama zapustila, ker je nima več rada. Film prikazuje notranji svet otroka, ki ga je mama prizadela. To je zgodba o vseh strtih otrocih, ki so doživeli bridko otroštvo.

6. Naprej prevrtena Rdeča Kapica / Fast Forward Little Red Riding Hood, Sjaak Rood (Nizozemska), 1’30” ; Spet je tu Rdeča Kapica, a tokrat vas čaka neokrnjena, prava in necenzurirana zgodba. Ste pripravljeni?

7. Tihi dotik / Silent Touch, Tomek Ducki (Velika Britanija), 10’30” ; Ko se osamljeno drevo z izpuljenimi koreninami po strašni nevihti poda na pot po gozdu, ni več samo. Njegovi ponesrečeni poskusi, da bi našlo uteho, privedejo do kočljivega prepletanja, ki ga nikoli ne bo konec.

8. Manjša soba / Der Kleinere Raum, Cristobal Leon, Nina Wehrle (Švica, Nemčija), 2’20’’ ; V sobi je škatla. V škatli je gozd. V gozdu je izgubljen otrok. V Manjši sobi se pojavljajo in izginjajo živa bitja iz papirja.

9. I Speak True Things, Marko Tadić (Hrvaška), 5’45’’ ; Leta 1450 je iz pristanišča Tsalal odplula otovorjena ladja, da bi našla otok z vilami in čarodeji, ki naj bi bil pravi raj na Zemlji. Na enako pot sta se naslednje leto podali še dve ladji. In pet drugih leta 1468. Legende o otoku so po Evropi krožile več stoletij, a tega naj bi pred očmi smrtnikov skrivala gosta megla.

10. Ženska / Žena, Ondřej Fleislebr (Češka), 10’14’’ ; S pomočjo kamere, ki v animacijah posname okno za oknom, lahko pogledamo v notranjost čudaškega stanovanja z vegastim pohištvom, v ambient, ki diha v slogu začetka dvajsetega stoletja. V njem so štiri bitja, ki morajo za svojega lastnika najti način, kako naj, vsaj za trenutek, spet sreča svojo ljubljeno Žensko.

11. Igra tišine / Il gioco del silenzio, Virginia Mori (Italija), 5’05’’ ; Deklica igra proti sami sebi. Ko izgubi, se skrije in se poskusi znova roditi.

12. Balada / Ballada, Joanna Jasińska Koronkiewicz (Poljska), 3’30’’ ; V prazni sceni se pojavi temna silhueta moškega. Čaka. Ko se znoči, ON izgine. Pojavi se bela silhueta ženske. Tudi ONA pričakujoče čaka. Ko nekoč oba ostaneta dlje kot ponavadi, se prvič srečata. (Filmska miniatura, ki ji je bila v navdih Balada v f-molu op. 52 Frederica Chopina v vokalni izvedbi skupine Novi Singers.)

13. Extrospekcja, Stephanie Sergeant (Poljska), 4’10’’ ; Sprehodimo se po Krakovu.

 

Komentiraj